Zamanı geçmek üzere ayvanın. Öğlen yemek yediğimiz Bağlık restoranında, ikram olarak ayva tatlısı getirdiler. Aman Allah'ım, ayva bu kadar mı lezzetli olur! Ayvayı çok severim o ayrı, ama tatlı bir başka olmuş. Hiç yapmamıştım ayva tatlısı, denemeye karar verdim. Komşularıma ikram etmesem, bütün hepsini bitirecektim. Şükretmek için o kadar çok sebebimiz var ki...
MALZEMELER
4 Adet Ayva
2 su bardağı toz şeker
1/2 Çay Kaşığı Kırmızı Gıda Boyası
5-6 Adet Karanfil
1 Adet Çubuk Tarçın
Su
2 Adet Elma
Üzeri İçin
Kaymak
Fıstık
HAZIRLANIŞI
Ayvaları soyup, ortadan ikiye bölünüz. İçlerini oyup, çekirdeklerini ayırınız. Yayvan bir çelik tencereye yeteri kadar su koyup, gıda boyasını ekleyip karıştırınız. Ayvaları geniş tarafları tencerenin tabanına gelecek şekilde yerleştiriniz. Tencerenin ortasına çubuk tarçını yerleştirip, karanfilleri serpiniz. Su miktarı ayvaları kapatacak şekilde olsun. Orta ateşte, yarı kıvamda pişmiş ayvaları çevirip, oyuk kısımlarına elma rendeleyip, 1 su bardağı şekeri dökünüz. Ayvalar pişince, kalan şekeri de ekleyip, 10 dakika daha pişiriniz. Bu aşamada fırınınızı ısıtınız. Borcama dizdiğiniz ayvaların üzerine tencerede kalan suyu gezdirip, 20-25 dakika 180 derecede fırında pişirin.
Fırına koyma kısmı, isteğe bağlıdır. Tıpkı kabak tatlısında olduğu gibi. Yiyecekleri iki aşamalı pişirmek, glisemik indekslerini artırdığı için her zaman tercih edilmemelidir.
Soğuyan tatlınızı kaymak ve fıstık ile süsleyerek servis edebilirsiniz.
Afiyet Olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder